Welke keuzes zijn er voor de uitvaart?

Het regelen van een uitvaart is een emotioneel proces. Het afscheid moet passen bij de overledene en bij de nabestaanden, zodat u er achteraf met een goed gevoel op terugkijkt. Voor, tijdens en na de uitvaart staan wij u bij in het maken van alle keuzes. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden. Heeft u bijzondere wensen voor de uitvaart? Schroom niet deze aan te geven, er is veel mogelijk.

Begraven of cremeren

De eerste keuze is die voor begraven of cremeren. Bij begraven huurt u of een graf voor een vastgestelde periode (vaak 20 jaar) of de keuze is een Algemeen graf,(meestal voor 10 jaar maar weest u er zich van bewust dat dit een graf is waar de overledene bij vreemden wordt bijgezet.

Bij crematie moet u beslissen of de as wordt verstrooid of bewaard in een urn. Deze urn mag u thuis houden, maar hij kan ook worden bijgezet in een urnenmuur of begraven worden. Een deel van de as kan ook worden verwerkt in een sieraad.

Opbaren

Een overledene wordt meestal enkele dagen voor het definitieve afscheid opgebaard. Dit gebeurt in een uitvaartcentrum of thuis. We informeren u graag over de mogelijkheden en hoe dit in zijn werk gaat.

Locatie van de plechtigheid

Een uitvaart vindt vaak plaats op de begraafplaats of in het crematorium, maar dit is niet verplicht. In de regio zijn bijvoorbeeld de Kogerkerk in Koog aan de Zaan, of De Ontmoeting veel gekozen locaties. Heeft u een andere plek in gedachten dan overleggen we graag over de mogelijkheden.

Kisten

U heeft keuze uit een ruim aanbod aan kisten. Van eenvoudig en ingetogen tot zeer luxe van massief hout met fraaie bekleding. Het budget is vaak een overweging bij de keuze, maar ook de persoonlijkheid van de overledene. Zo zijn er kisten met een strak en modern ontwerp, kisten gemaakt van steigerhout en ook duurzame kisten van milieuvriendelijke materialen. U kunt ook kiezen voor een kist die beschilderd kan worden, bijvoorbeeld door de kinderen.

Bloemstukken

Er zijn vele mogelijkheden voor een mooi bloemstuk. Wij hebben goede ervaring met Bloemenkiosk de Burcht. Soms zijn er specifieke wensen voor bloemstukken: een bepaalde kleur of stijl, wel of geen lint met tekst, een specifieke bloemsoort. Dit kunt u ook benoemen op de rouwkaart.

Rouwkaarten

Kort na het overlijden worden er vaak rouwkaarten verstuurd. Deze kaarten zijn er in alle soorten en maten en kunnen geheel naar wens worden aangepast, ook met een eigen tekening of foto. Op de rouwkaart staat de informatie over de uitvaart en mogelijkheden tot bezoek. Daarnaast kunt u er een persoonlijke tekst of gedicht op plaatsen. Het is soms moeilijk deze tekst te bedenken; wij hebben voorbeeldteksten en -gedichten om u op weg te helpen.

Rouwvervoer

De overledene wordt meestal met een rouwauto vervoerd naar de locatie van de plechtigheid en/of naar de laatste rustplaats. Deze auto’s zijn vaak zwart, grijs of wit. Maar er zijn andere mogelijkheden zoals een klassieke auto, een koets met paarden, een rouwmotor, -bus of -fiets of zelfs een traditionele loopkoets. Ook vervoer in een auto in eigen bezit is, indien passend, mogelijk. Daarnaast kunt u kiezen voor één of meerdere volgauto’s voor de nabestaanden, zodat u en anderen niet zelf hoeven te rijden.

Catering

Na het afscheid wordt vaak een hapje en drankje aangeboden. U hoeft allang niet meer te kiezen voor de bekende koffie met cake, er zijn allerlei mogelijkheden beschikbaar van eenvoudig tot zeer uitgebreid en zowel zoet als hartig. We hebben goede contacten met cateraars in de regio en kunnen u precies vertellen wat er mogelijk is.

Muziek

Een belangrijk onderdeel van de uitvaart is muziek. Hiermee geef je uitdrukking aan het karakter van de overledene en bepaal je voor een groot deel de sfeer van de uitvaart. U kunt zelf muziek aanleveren op CD of USB, het laten spelen van live muziek is ook mogelijk. Daarnaast hebben uitvaartlocaties vaak muziek in huis om uit te kiezen als u dit lastig vindt.

Beeldmateriaal

Het is tegenwoordig mogelijk om het afscheid professioneel vast te laten leggen met foto’s of film. Het kan prettig zijn om later nog terug te zien, of om te delen met nabestaanden die niet aanwezig konden zijn. Heeft u interesse in deze mogelijkheid? Dan vertellen we u graag meer over de opties en hoe dit in zijn werk gaat.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op. We nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden en uw wensen voor een (naderende) uitvaart te bespreken. Ongeacht waar u verzekerd bent. We zijn altijd bereikbaar op: 075 – 612 59 33