Hoe lang duurt een crematie

 In Alternatieve uitvaartlocatie, Crematie, Uitvaartcentrum

De overledene en de nabestaanden bepalen hoelang de crematie duurt. Vooraf is er vaak een afscheidsplechtigheid. Na afloop kunnen de gasten napraten in de condoleanceruimte of in een ruimte op een alternatieve locatie. Bij elkaar kom je al gauw uit op drie tot vier uur. Een sobere plechtigheid duurt soms maar een half uur.

Afscheidsplechtigheid

De duur van de afscheidsplechtigheid is afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Er wordt meestal gekozen voor één of meerdere sprekers en het projecteren van foto’s of video’s. En uiteraard muziek. Na de algemene dienst is er voor de naasten de gelegenheid om apart afscheid te nemen van hun dierbare. De overige gasten kunnen dan alvast naar de condoleanceruimte. Bij een alternatieve locatie zijn er diverse mogelijkheden tot condoleance

Het werkelijke cremeren

Na de afscheidsplechtigheid wordt de kist naar de ovenkamer gebracht. De familie kan ervoor kiezen om bij het verbrandingsproces aanwezig te zijn. Een crematie is volledig geautomatiseerd. Er is altijd een medewerker aanwezig om te controleren of alles goed gaat.

De duur van een crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur. De temperatuur kan oplopen tot 1100 graden Celsius. In Nederland is het niet toegestaan meerdere mensen tegelijk te cremeren.

Na afloop

Na de crematie kunnen nabestaanden elkaar ontmoeten in de condoleanceruimte  van het uitvaartcentrum. Of de afscheidsbijeenkomst of condoleance te houden op de alternatieve locatie. Hier is er de mogelijkheid om na te praten, herinneringen aan hun overleden dierbare te delen, dat gaat vaak gepaard met wat te eten en drinken. De duur van deze bijeenkomst is ook afhankelijk van de wensen van de nabestaanden en de overledene.

De as van de overledene kan na de crematie niet meteen mee. Na een maand kan de asbus opgehaald worden. Deze metalen bus kan dan bijvoorbeeld in een urn geplaatst worden, maar dat is zeker niet de enige optie. Tegenwoordig zijn er veel verschillende asbestemmingen.

Over Bakker & Van der Blom

Wij van Bakker & Van der Blom Uitvaartverzorging denken met u mee. Hoe wilt u afscheid nemen van een dierbare of hoe wilt u uw eigen afscheid hebben. Wat kost een crematie. En wat zijn de mogelijkheden? Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak weten wij wat belangrijk is. Dennis en Martin helpen u graag bij de praktische zaken van een crematie.

Recent Posts
Alternatieve uitvaartlocatie Zaandam
Call Now Button